Domů / Hubnutí / I tuk může být zdraví, je však potřeba vědět který

I tuk může být zdraví, je však potřeba vědět který

Když se řekne tuk, většině lidí, kteří se snaží zhubnout, se ježí chlupy všude možně. Je však dobré vědět, že tuk může být i skvělým pomocníkem při snaze shodit svá přebytečná kila. Je tedy dobré vědět které potraviny obsahují správný tuk, který se skvěle hodí do našeho jídelníčku a tělu pomůže.

Tzv. zdravé tuky, správným názvem esenciální mastné kyseliny jsou zdraví velmi prospěšné a dokonce pomáhají tělu zbavovat se přebytečných druhů tuku. Jedná se o mnohem lepší zdroj energie než nasycené tuky, které se velmi těžko z těla odbourávají a mají tendenci ukládat se tam, kde to nejméně potřebujeme. Například Omega-3 mastné kyseliny představují skvělou prevenci onemocnění cév a srdce a dokonce napomáhají snižovat riziko Alzheimerovi choroby.

Vedle těchto kyselin se potkáváme, a bohužel častěji, s již zmíněnými nasycenými tuky. Ty se v našem těle ukládají v podobě nepříjemného tělesného tuku. Není však dobré je úplně odsuzovat. Dokonce i tento tuk má svá pozitiva. Dalo by se říci, že tělesný tuk je nezbytný pro život. Jedná se o tepelný izolátor, energetickou rezervu, to však v přiměřeném množství. Zajímavostí je však to, že nasycené tuky stimulují tvorbu testosteronu, což je jedna z jejich nejpozitivnějších vlastností.

Doporučená denní dávka tuků v celkovém denním kalorickém obsahu potravy je 30%. Je důležité většinu těchto procent věnovat nenasyceným mastným kyselinám, ale nesmíme zapomínat ani na nasycené tuky.

Konzumaci tuků je nutné se vyvarovat dvě hodiny před tréninkem a dvě hodiny po něm. Tuky mají totiž tu vlastnosti, že zpomalují trávení proteinu, které tvoří a regenerují svalstvo. Krom proteinů by se ke svalům nedostaly ani další potřebné látky, protože je omezen krevní průtok ke svalům. Tuky také snižují hladinu růstového hormonu.

A kde Omega-3 mastné kyseliny nabrat. Tou nejlepší volbou jsou ryby. Zde máte malou ukázku obsahů tuku v jejich těle.

Mořské ryby

  • Tuňák (100g) – 5 999 mg omega-3 mastných kyselin
  • Makrela (100g) – 2 777 mg
  • Sleď (100g) – 2 541 mg
  • Sardinky (100g) – 1 579 mg
  • Losos (100g) – 300 mg

Sladkovodní ryby

  • Úhoř (100g) – 1 030 mg
  • Sumec (100g) – 877 mg
  • Pstruh (100g) – 717 mg

Shlédněte také

Vláknina je důležitější než si myslíte!

Co je tajemství úspěchu dokonale vypracovaného těla? Správný trénink a ještě lepší jídelníček, ve kterém …