Víte, co je to kurkuma? Pokud nejste zkušenou kuchařkou či kuchařem, pravděpodobně ji ani neznáte. Je součástí kari a mnozí lidé to vůbec nevědí, právě ona je přitom zodpovědná za charakteristické žluté zbarvení tohoto koření. Používá se při vaření, v ajurvédské medicíně, při čínských léčivých rituálech a v kosmetice.
Kurkuma neboli indický šafrán je starobylé koření pocházející z jihovýchodní Asie. Získává se z kořene kurkumovníku, který je několik hodin vařen, usušen a následně pomlet na prášek. Má teplou, pikantní a mírně nahořklou chuť, kterou možná znáte i z hořčice. Právě tam se totiž také používá.
K čemu jinému se využívá kromě koření?
Kořeny obsahují látku kurkumin, jejíž pozitivní účinky využívali už naši předkové před více než 5000 lety. Je dobrá pro lidi, kteří trpí atritidou a mají problémy s klouby. Obsahuje antioxidanty, mangan, železo, vlákninu, vitamin B6, vitamin C a hořčík.
Mluví se i o jejích účincích proti nachlazení, chřipce, bolesti. Pomáhá hojit rány a zranění, zabíjí parazity. Působí na zánětlivá onemocnění střev, jako prevence rakoviny a Alzheimerovy choroby. A to jsou potíže, z nichž má strach snad každý z nás. Zařadit do stravy trochu kurkumy může každý.
Jak ji zařadit do svého jídelníčku?
Dá se sehnat i ve formě tablet, ale to je pro tělo zbytečně násilné. Daleko lepší je pořídit si namletý prášek, který se dá přidávat do různých pokrmů. Může se dávat do dresinku, rýže, čočkové polévky, míchaných vajíček, dušeného květáku. Kurkuma výborně ochutí také kuřecí prsíčka, dušené zelí, pečené brambory i dušenou cibulku. Jen si dejte pozor, aby byla zakoupená kurkuma opravdu kvalitní.
Pomůže vám být krásnější
Ženy a dívky v Indii kurkumu používají i pro hezčí pleť. Oplachují se roztokem z tohoto koření, bojují tak proti akné a dodávají pleti zlatavý nádech. Z tohoto důvodu ji výrobci začínají přidávat i do kosmetických přípravků.