Domů / Jídlo & výživa / Cizrnová pomazánka jako skvělý zdroj bílkovin

Cizrnová pomazánka jako skvělý zdroj bílkovin

Cizrna může být skvělým zdrojem bílkovin a my se dnes podíváme na to, jak může být zpracována do velmi chutné pomazánky.

Zdravá a snadná pomazánka

Cizrna by se v našem jídelníčku měla objevovat co nejčastěji protože se jedná o skvělý zdroj rostlinných bílkovin, které by měl náš jídelníček také obsahovat. Ovšem mnoho lidí má problémy s jejím zpracováním, neví jak na něj a proto cizrnu raději zcela vynechávají. My si však dnes ukážeme velmi jednoduchý recept, díky kterému začnete cizrnu milovat!

Budeme připravovat cizrnovou pomazánku, která se může stát součástí našich snídaní, svačin i večeří. Budeme na ní potřebovat jedno balení cizrny. Tu kupujte vždy nemáčenou v balení, nikoliv v nálevu ve sklenici. Ta je dražší, je jí méně a nálev bývá plný konzervantů.

Koupeno suchou cizrnu je potřeba na noc nechat namáčet ve vodě, aby nabobtnala. Druhý den se pak již můžeme pustit do přípravy pomazánky. Postup je jednoduchý, protože veškeré ingredience pouze smícháme a následně rozmixujeme.

Přidejte co máte rádi

Do pomazánky můžeme přidávat libovolné ingredience, ale nejlépe se hodí přísady ze středomoří, tedy olivy, sušená rajčata, středomořské bylinky, pro to správné aroma se velmi hodí římský kmín, který cizrnovou pomazánku velmi přiblíží známému humusu. Dále přidáme sůl a pepř a nesmíme zapomenout ani na trochu panenského olivového oleje, který pomazánku zjemní. Můžeme do ní dále přidávat nejrůznější nakládané plodiny jako papriky a další.

Když máme vše přidáno, stačí jen vše pořádně promixovat do hladka, dochutit a následně můžeme podávat. Pomazánka je skvělá s tmavým pečivem a můžeme si k ní na snídani či svačinu dopřát kousek sladkého ovoce, například hrušky či jablka. Tak dobrou a hlavně zdravou chuť!

O Vojtěch Sedláček

Shlédněte také

První ranní dobrota

První ranní dobrota

Pokud máte problém se snídaněmi, a tvrdíte, že je zkrátka nestíháte, rozhodně byste měli na …