Co je tajemství úspěchu dokonale vypracovaného těla? Správný trénink a ještě lepší jídelníček, ve kterém by rozhodně neměla chybět vláknina. Víte proč?
Podle statistik trpí nedostatkem vlákniny drtivá většina naší populace. Denně konzumujeme jen velmi omezené množství této látky a přitom denní doporučená dávka je 25 g během jednoho dne. Proč je vlastně vláknina tak důležitá a kde jí můžeme získávat?
Důležitost vlákniny spočívá především v její nestravitelnosti. Zní to zvláštně, ale naše tělo si z ní nedokáže vzít ani píď energie, protože jí zkrátka nedokáže rozložit. V praxi to znamená, že vláknina projde naším kompletně celým trávicím traktem a vyloučíme jí spolu se stolicí. Tím se nám dokonale pročistí střeva od hnilobných bakterií, které sídlí v našem tlustém střevu. Její velkou výhodou je také schopnost urychlení našeho metabolismu, což nastartuje proces hubnutí.
Člověk a vláknina jsou staří známí již od nepaměti, jelikož se vyskytuje v ovoci a zelenině, které jsou součástí našeho jídelníčku od dávných věků a my jí normálně konzumujeme, jen o tom nevíme. Stačí tedy v našem jídelníčku provést několik změn a trochu jej zpestřit.
Vláknina se vyskytuje v rostlinách a je tvořena jednotkami cukru nebo polysacharidu. Lidské trávicí enzymy si s ní nedovedou poradit, rozložit jí, ani absorbovat do krve. Z vlákniny tak nepřijímáme žádnou energii, i přesto je však pro nás velmi důležitá.
Samotná vláknina je tvořena nerozpustitelnými jednotkami cukrů či polysacharidů. Celkem známe dva typy vlákniny a to rozpustnou, která je obsažena v ovesných vločkách, ječmeni, žitu, luštěninách, citrusových plodech či jablcích a pak vláknina nerozpustná, která je obsažena v pšeničných otrubách, ječmeni, semínkách a zeleninových a ovocných slupkách.
Rozpustná vláknina zpomaluje pohyb potravy a tím mu dává čas na vstřebávání látek a zároveň bojuje proti cholesterolu. Naopak nerozpustná vláknina průchod potravy urychluje a pročišťuje naše útroby.