Když se řekne tuk, většině lidí, kteří se snaží zhubnout, se ježí chlupy všude možně. Je však dobré vědět, že tuk může být i skvělým pomocníkem při snaze shodit svá přebytečná kila. Je tedy dobré vědět které potraviny obsahují správný tuk, který se skvěle hodí do našeho jídelníčku a tělu pomůže.
Tzv. zdravé tuky, správným názvem esenciální mastné kyseliny jsou zdraví velmi prospěšné a dokonce pomáhají tělu zbavovat se přebytečných druhů tuku. Jedná se o mnohem lepší zdroj energie než nasycené tuky, které se velmi těžko z těla odbourávají a mají tendenci ukládat se tam, kde to nejméně potřebujeme. Například Omega-3 mastné kyseliny představují skvělou prevenci onemocnění cév a srdce a dokonce napomáhají snižovat riziko Alzheimerovi choroby.
Vedle těchto kyselin se potkáváme, a bohužel častěji, s již zmíněnými nasycenými tuky. Ty se v našem těle ukládají v podobě nepříjemného tělesného tuku. Není však dobré je úplně odsuzovat. Dokonce i tento tuk má svá pozitiva. Dalo by se říci, že tělesný tuk je nezbytný pro život. Jedná se o tepelný izolátor, energetickou rezervu, to však v přiměřeném množství. Zajímavostí je však to, že nasycené tuky stimulují tvorbu testosteronu, což je jedna z jejich nejpozitivnějších vlastností.
Doporučená denní dávka tuků v celkovém denním kalorickém obsahu potravy je 30%. Je důležité většinu těchto procent věnovat nenasyceným mastným kyselinám, ale nesmíme zapomínat ani na nasycené tuky.
Konzumaci tuků je nutné se vyvarovat dvě hodiny před tréninkem a dvě hodiny po něm. Tuky mají totiž tu vlastnosti, že zpomalují trávení proteinu, které tvoří a regenerují svalstvo. Krom proteinů by se ke svalům nedostaly ani další potřebné látky, protože je omezen krevní průtok ke svalům. Tuky také snižují hladinu růstového hormonu.
A kde Omega-3 mastné kyseliny nabrat. Tou nejlepší volbou jsou ryby. Zde máte malou ukázku obsahů tuku v jejich těle.
Mořské ryby
- Tuňák (100g) – 5 999 mg omega-3 mastných kyselin
- Makrela (100g) – 2 777 mg
- Sleď (100g) – 2 541 mg
- Sardinky (100g) – 1 579 mg
- Losos (100g) – 300 mg
Sladkovodní ryby
- Úhoř (100g) – 1 030 mg
- Sumec (100g) – 877 mg
- Pstruh (100g) – 717 mg